Market
Language
International
IT EN FR
USA
EN

QUICK CONTACT

Louis Vuitton Foundation

Museums and Exhibitions

Among the many attempts to define the new headquarters of the Louis Vuitton Foundation, “a construction of light and movement” is probably the most fitting.

Year

2014

Architect

Gehry Partners, LLP

Photographer

Jordane Bodin

Engineer

Setec Bâtiment

Lighting Designer

Hervé Descottes (L’Observatoire International)

Località

6 Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Paris, Francia

Among the many attempts to define the new headquarters of the Louis Vuitton Foundation, “a construction of light and movement” is probably the most fitting.

Situated within the Jardin d’Acclimatation in Paris, with the aim of encouraging contemporary artistic creativity, the structure evokes the idea of a glass cloud, of an ark whose transparent sails fly high over the trees of the Bois de Boulogne.
The project is by the timeless Frank Gehry, who was inspired by 19th century architectural traditions of glasshouses to create an extremely light giant with a surface area of 11 thousand square metres, 7 thousand of which are open to the public.

The building’s 12 sails, formed by 3,600 glass panels, hide a central core in cement which houses 11 exhibition galleries and a modular auditorium which can seat up to 1,000 people.
The magic takes place as evening comes and the structure is transformed from an opaque shell into a burning lantern. The heart of the building begins to shine with its own light and the glass sails, rendered transparent by the night sky, take on an almost translucent appearance. The warm light from inside underlines every architectural detail of the central core and the sails, without ever losing sight of the perception of the whole.

In all of this, the role of Targetti was decisive in the accepting of Hervé Descottes’s challenge by supplying the systems and technology suitable for the illumination of a building whose objective complexity was not only confined to its size.
Following a series of tests conducted on-site in order to faithfully reproduce the colours and the luminous scenes required by the illumination designer, the final choice was for 3000 K PYROS RGB and PYROS White projectors integrated with COB technology and latest-generation LED sources for the maximum possible power. The systems were fitted on 40 beams  positioned on the building’s façade, creating “artistic” illumination of undeniable scenic effect.

Products used

Altri Progetti

MEF - Museo Ettore Fico

Turin

Museo Aperto Antonio Asturi

Vico Equense (NA)

New Uffizi Gallery

Florence

This website makes use of technical cookies, including third-party cookies, to improve your browsing experience. For information about how they work, to disable them from your browser or to refuse consent to certain cookies, read the privacy policy . By closing this banner, scrolling down this page or clicking on any of its elements, you consent to the use of cookies in compliance with Articles 122 (paragraph 1) and 154 (paragraph 1), letter h, of the Privacy Code. Info